dilluns, 6 de març del 2023

S’ha mort Ricard Torrents, gran expert en Verdaguer i primer rector de la Universitat de Vic


Intel·lectual reconegut i impulsor de moltes iniciatives, Torrents era un dels pilars culturals del país

 Avui s’ha mort a vuitanta-sis anys Ricard Torrents i Bertrana. Torrents ha deixat una gran empremta en moltes iniciatives culturals, però era conegut sobretot per ser el principal expert en l’obra de Jacint Verdaguer i per haver engegat la Universitat de Vic, de la qual va ser el primer rector. El funeral serà demà passat, a dos quarts de sis de la tarda, al tanatori de la ronda de Dalt de Barcelona (*). En un comunicat, la UVic ha qualificat la pèrdua d’irreparable per a la comunitat universitària i per a tota la societat catalana. 

Torrents també havia impulsat l’Escola de Mestres de Vic i havia fundat Eumo Editorial, entre més fites. Era el president de la Societat Verdaguer i havia publicat diverses obres sobre aquest escriptor, que són imprescindibles per a entendre’n la importància i el significat.

Ricard Torrents també va destacar com a traductor, especialment de l’alemany i de l’hebreu, de l’obra, entre més autors, de Friedrich Hölderlin i Hermann Hesse. L’any 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi i el prestigiós premi nacional de pensament i cultura científica. El 2009 li van lliurar la Medalla d’Or de Vic “per la seva destacada trajectòria cívica, universitària, pedagògica, intel·lectual i editorial que tant ha afavorit la ciutat de Vic, la comarca d’Osona i el conjunt del país”. La biblioteca de la Universitat de Vic porta el seu nom d’ençà del 2007 i d’ençà del 2020 la Universitat de Vic i Eumo han impulsat un premi d’assaig amb el seu nom.

Llicenciat en teologia, ciències bíbliques i filologia catalana, també va ser fundador el 1977 de la revista Reduccions i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/sha-mort-ricard-torrents-gran-expert-en-verdaguer-i-primer-rector-de-la-universitat-de-vic/

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada