dilluns, 6 de setembre del 2021

L'estiu 2021, un any d'incendis


 

Després d'un 2020 molt plujós, que va afavorir que els incendis fossin pocs i sense gaires incidents, ara tenim un 2021 amb una primavera molt seca que passa tot el contrari, els incendis es sumen un darrere altre i per tot el mediterrani.

El foc per sobreviure necessita tres elements: Calor, aire i combustible. Per això enguany, la direcció general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, als Agents Rurals i la Diputació de Barcelona han fet una campanya donant suport a particulars i ajuntaments econòmicament perquè realitzin les franges de protecció, que per altra banda estan obligats a fer-ho. Aquesta obligatorietat data des del 2003, però no eren gaire exigents. Pel fet que ara els boscos cada vegada estan més bruts i no es prenen les mesures necessàries, sembla que si volen posar de valent.
Les zones habitades se'ls hi ha intruït perquè aquestes franges siguin de vint-i-cinc metres des de la paret de l'habitatge. Retirar la vegetació seca així com, reduir les branques o fulles dels arbres més propers. D'aquesta manera reduïm els riscos i ajudem a les tasques d'extinció del foc dels bombers.

         Els Agents Rurals fan una tasca molt dura durant tota la primavera, però, si tenim en compte que Catalunya el 90% del seu territori és zona muntanyosa, no hi ha prou agents que cobreixi i netegi tot el territori. Diuen que la prevenció es fa a l'hivern i és molt important per les feines dels bombers a l'estiu. D'altra banda molts boscos estan en mans de particulars un 75% de la superfície forestals, a qui també se'ls ha d'exigir responsabilitats

Paradoxalment el 90% del pressupost públic es destina a l'extinció que pertany al ministeri de l'interior, mentre que la prevenció pertany al ministeri d'agricultura que es queda en un 10%.

Per tot el que s'ha exposat, hem de ser conscients que entre tots hem de col·laborar amb les tasques de prevenció, perquè mai se sap a on es produirà el foc i les nostres llars poden estar en perill.

 

Tessa Barlo

 

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada