Hem assumit en aquesta democràcia la implantació de la llei mordassa que, afecta principalment als mitjans de comunicació. La plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació ha denunciat a organismes com Nacions Unides els límits en llibertat d'expressió a Espanya. Reporters sense fronteres (RSF) que la llibertat de premsa a l'estat espanyol han fiscalitzat el poder i es veuen greument afectats.
Ens estem acostumant en aquesta falta de llibertat i no som conscients dels vetos a periodistes i mitjans de comunicació, com per exemple potser TV3, rodes de premsa on no s'admeten preguntes i atacs als mitjans o acomiadaments a periodistes per donar una notícia. Últimament hem conegut el cas de Pilar Rahola acomiadada de la Vanguardia, perquè es va negar a no tindre el dret, com a periodista, de dir el que pensava. També tenim el cas de Mireia Comas, una fotoperiodista que estava cobrint la notícia d'un desnonament i que, la van detenir els mossos per atemptar contra l'autoritat.
Un any com el que hem viscut amb la pandèmia, els periodistes han sigut clau com un servei social, el periodisme no pot tancar. Mal-grat això, ha continuat restringit el seu lliure dret d'informació, amb l'excusa de la pandèmia. Han negat l'entrada dels fotoperiodistes a hospitals, perquè ningú veies la realitat del que passava. Quant a les dades de mortalitat també les han falsejades. Posar als periodistes davant d'una pantalla de televisió en una roda de premsa, amb preguntes filtrades i censurades. No és decisió de l'Estat decidir quines informacions es poden difondre.
Si parlem de països estrangers, ser periodista s'ha convertit en una de les professions més perilloses existents. Expliquen la realitat del seu entorn, donen a conèixer els entramats del poder, així com, la dura realitat en què viuen mils de persones. Per donar aquest servei, en algun país s'ha arribat a l'assassinat. La informació és un bé comú sempre que es faci d'una manera veraç i contrastada.
Per això, és urgent establir mecanismes, per garantir als professionals de la informació com concebre una informació contrastada com un bé.
Tessa Barlo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada