dissabte, 22 de febrer del 2020

LA GENERALITAT I EL PRESIDENT COM A INSTITUCIÓ





LA GENERALITAT I EL PRESIDENT COM A INSTITUCIÓ


En l'XI, Catalunya estava constituïda per les assemblees de pau i treva i la Cort Comtal de Barcelona. Va ser amb Jaume I, que la Cort Comtal es transforma en les Corts Generals de Catalunya. Aquestes constaven de tres estaments: El braç militar, que reunia a la noblesa; El braç eclesiàstic, representants de la jerarquia religiosa: i el braç reial, representants de les ciutats o viles del domini del monarca.
Les corts Catalanes van estar vigents des de 1283 fins a 1714, durant aquest temps el govern de Catalunya van defensar el sistema constitucional davant els monarques de la casa d'Àustria que governaven des de Madrid. En el segle XVIII després de la guerra de la successió, el Decret de la Nova Planta va abolir qualsevol institució catalana d'autogovern.

Des de 1714 el poble català ha aspirat a recuperar les llibertats perdudes. Fins al 1914-1925 que es va constituir la Mancomunitat de Catalunya, era un primer pas, però fou abolida per la dictadura de Primo de Rivera. El 1931 es constitueix un govern provisional amb el nom Generalitat de Catalunya. Un camí que acaba el quinze de setembre de 1932, Niceto Alcalá president de la República, signa a Sant Sebastià L'Estatut de Catalunya, aprovada per les Corts constituents.
El parlament de Catalunya representava el poble al català i el president era elegit pel parlament. No repetiré la història ben sabuda, que aquella sobirania catalana acabà amb l'entrada de les tropes franquistes i la mort del president de la Generalitat; Lluís Companys.
No va ser fins al vint-i-nou de setembre de 1977 per un reial decret, que es restablia la Generalitat de Catalunya. Ha sigut un camí ple d'espines per aconseguir el nostre autogovern, el tira i afluixar des de Madrid ha sigut continua. Molts presidents han passat i tots han defensat la institució i el seu president per sobre de tot.

El dilluns 27 de gener, vam viure el que crec que, cap català s'hagués imaginat, que un partit català vulneres la sobirania del parlament destituint com a diputat al seu President. La història escriurà aquest fet i els jutjarà.

Tessa Barlo


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada