dilluns, 28 de maig del 2018

S’ha mort el poeta Màrius Sampere




Un dels poetes més importants de la literatura catalana del segle XX

El poeta Màrius Sampere s’ha mort avui a 89 anys després d’una llarga malaltia. Nascut a Barcelona el 1928, pertanyia a la generació de poetes catalans nats abans de la guerra del 1936-39.

El primer poemari, L’home i el límit, fou guardonat amb el premi Carles Riba l’any 1963. Els últims anys ha guanyat el Crítica Serra d’Or per Subllum (2000), el Premi de la Crítica, el Ciutat de Barcelona i el Nacional de Cultura per Les imminències (2002). A més, el 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi.

La poesia de Sampere barreja la metafísica i la quotidianitat i va més enllà, interpel·la i sacseja. És una experimentació constant que l’ha fet atrevir-se, després, amb Dèmens (LaBreu). El darrer premi obtingut és el Lletra d’Or 2016, per L’Esfera insomne (LaBreu).


diumenge, 27 de maig del 2018

L’escriptora Fred Vargas s’endú el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2018




L’autora està considerada com una de les grans autores de la novel·la negra francesa i europea

Autora de grans èxits internacionals, és considerada la reina de la novel·la negra europea.
Frederique Audoin-Rouzeu, coneguda en el terreny literari negre com a Fred Vargas ha estat reconeguda amb el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2018.
Arqueòloga i historiadora de formació, és autora d’assajos científics amb el seu nom i, com Fred Vargas,ha publicat  una vintena de novel·les de gènere negre, la majoria protagonitzades pel comissari Adamsberg,  El seu pseudònim, fa referència al  nom del personatge que interpretava Ava Gardner en la pel·lícula ‘La Comtessa descalça’,
El jurat del premi Premi Princesa d’Astúries de les Lletres  ha destacat ‘l’originalitat de les seves trames, la ironia amb la que descriu els seus personatges, la profunda càrrega cultural i una imaginació desbordant, que porta al lector a horitzons literaris inèdits’.
El jurat del premi també exposa que Fred Vargas encarna la revitalització d’un gènere, la novel·la d’intriga, on ha sumat, brillantment, noves peces, atmosferes i espais fins a compondre una obra de projecció universal.

Autora de les novel·les Temps de gel, Un lloc incert, La tercera verge, L’home dels cercles blaus i L’exèrcit furiós, ha publicat al febrer la darrera obra sota de títol de Quan surt la reclusa.  Considerada com una de les millors novel·les de l’escriptora francesa. Es tracta de  la novena novel·la protagonitzada pel comissari Adamsberg.

Vargas ofereix una novel·la  que inclou una mena de joc amb la mitologia i les llegendes on el  comissari Jean-Baptiste Adamsberg haurà de resoldre unes misterioses morts aparentment produïdes per la  picada d’una aranya reclusa. Tot i que la picada d’aquestes aranyes no és mortal, el comissari voldrà resoldre que s’amaga darrere de les morts, malgrat els dubtes del seu equip.


dissabte, 26 de maig del 2018

Mor l’escriptor nord-americà Philip Roth

L’escriptor nord-americà estava considera un dels escriptors més importants dels Estats Units

L’aclamat escriptor nord-americà Philip Roth ha mort aquest dimecres als 85 anys a Nova York, deixant en el món de les lletres sense un dels grans narradors del segle XX, candidat etern al Nobel, que no va arribar a aconseguir.
A Roth (Newark, Nova Jersey, 19 de març de 1933), considerat fins ara un dels escriptors amb vida més importants dels Estats Units, el seu èxit més important li va arribar amb el seu q uarts llibre Portney’s Complaint (El trastorn de Portnoy, 1969), en què la protagonista, Alexander Portnoy, explica la seves aventures sexuals al seu psiquiatra i viu turmentat pels remordiments i la seva obsessió pel sexe. En aquesta obra, però es troben les claus de la producció posterior de Roth, és a dir, la recerca de la seva pròpia identitat, la sexualitat com a motor vital i l’humor sarcàstic.
Des d’aquesta fita, cada llibre seu va ser un èxit editorial i objectiu, la majoria, d’escàndol i impacte en la societat nord-americana. La seva rellevància va ser tal que finalment va haver d’abandonar la docència el 1992 per dedicar-se de ple a la literatura.
L’extensa i guardonada obra de Roth s’ha caracteritzat per tractar, a més del sexe, sobre el desig, la vellesa, la mort i el judaisme i la seva obligacions. L’obra narrativa de l’escriptor nord-americà forma part de la gran novel·lística americana que segueix la tradició de Dos Passos, Scott Fitzgerald, Hemingway i Faulkner.
Alguns dels seus llibres s’han dut al cinema, com per exemple, El lament de Portnoy, L’escriptor fantasma, La taca humana i Elegy (dirigida per Isabel Coixet) .
Roth ha rebut diversos premis, com el Man Booker Internacional, el Pulitzer, el National Book Award i els PEN/Faulkner, PEN/Nabokov i PEN/Bellow, entre molts altres-De fet, el 2012 va rebre el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres 2012. Aquest mateix any, Roth va comunicar que deixava d’escriure i que Nèmesi era la seva última novel·la .