dimecres, 17 de maig de 2017

Article Revista "La vall" marzo-abril-2017
Europa ha celebrat el seu 60 aniversariEl passat 25 de març, Europa va celebrar el seu 60 aniversari en el Campidoglio de Roma. L'acte va durar amb prou feines dues hores, van participar els 27 líders actuals, notant l'absència inevitable del Regne Unit, mentre tots els caps d'Estat escoltaven "L'himne a l'alegria".

Moments difícils per a la UE, que van donar prioritat a com sobreviure i estratègies per als deu anys vinents. En els últims dos anys Europa i les seves necessitats han canviat, per això, han posat sobre la taula: Una Europa més segura, que estan marcats pels últims atacs jihadistes; per un control humanitari efectiu dels fluxos migratoris i per una economia social competent, després de sofrir una crisi que ha fet augmentar; la precarietat laboral, exclusió social i el nombre de treballadors pobres davant uns contractes laborals deplorables.

La UE ha passat de ser sinònim de convergència a ser-ho de divergència. El despagament és evident, per a Grècia, Itàlia, Espanya i Portugal. Però en general els ciutadans creuen que Europa ha descarrilat. N'hi ha d’optimistes, com la declaració de Donald Tusk, president del consell europeu: "Europa és com un arbre, creix cada dia, però no es veu" En el camí recorregut s'han integrat 27 països, s'han suprimit fronteres i tenim una moneda única, que és la segona més forta després del dòlar. No obstant això, en la nova Europa, dóna la sensació que no sap a on va i que no hi ha un objectiu comú.

El Brexit del Regne Unit, ha agreujat la bretxa de les dificultats, a les fronteres segueixen les guerres, l'Estat de benestar s'esquerda i els drets i llibertats humanes són posades en dubte per alguns governs. Algú descriu la situació d'Europa, com la tornada de la guerra freda, però sense el respatller dels EU. Trump està a favor del Brexit i anima a altres països a seguir el seu exemple.

Sobren motius perquè la Unió Europea reaccioni, és incompressible que no ho faci.Tessa Barlo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada